Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2008

Βιογραφικό
Η ελληνοϊταλίδα ζωγράφος και γλύπτρια Τερέζα Κλάδη (Teresa Cladis) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Κατά το διάστημα των σπουδών της εργάστηκε στα εργαστήρια κεραμικής, μαρμαρογλυπτικής, χαρακτικής και αγιογραφίας. Μετά την αποφοίτησή της το 2001, φοίτησε για δύο χρόνια στη Σχολή Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας και συμμετείχε στη συντήρηση ευρημάτων στις αρχαιολογικές ανασκαφές Αρεόπολης Μάνης (Ιούλιος 2002).

Το πάθος της για την αρχαιολογία είχε ήδη εκφραστεί νωρίτερα, όταν το 2000 ξεκίνησε έρευνα στους χώρους ανασκαφών της Πομπηίας. Τα απολιθώματα των θυμάτων από την έκρηξη του Βεζούβιου, το 79 μ.Χ., αποτέλεσαν ιδιαίτερη πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία μιας σειράς πινάκων και γλυπτών. Το ενδιαφέρον της επεκτάθηκε και σε άλλους τόπους που ισοπεδώθηκαν από φυσικές καταστροφές, όπως η Ζάκυνθος στο σεισμό του 1953.

Έχει στο ενεργητικό της ατομικές εκθέσεις στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών («Πομπηία 79 μ.Χ. - εικόνες καταστροφής»), στο Πνευματικό Κέντρο «Μαρούλα» του Δήμου Μύρινας Λήμνου και στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου με τη συμβολή της τοπικής ιταλικής κοινότητας Amici d’Italia. Έργα της φιλοξενήθηκαν και σε ομαδικές εκθέσεις, όπως στην Α ́ Biennale φοιτητών της Α.Σ.Κ.Τ. (που διοργάνωσε η εφημερίδα «Τα νέα της Τέχνης» στην Κρήτη), σε έκθεση του “Università degli Studi di Napoli - Federico II” (Ιταλία) με τα έργα “Nature morte”, σε εκθέσεις της πολιτιστικής ομάδας «Πλατύφορος» στη Ζάκυνθο (2005-2008), και στο Rendez-vous des Arts (Πρώην Ανατολικό Αεροδρόμιο Ελληνικού, 2008).

Από το 2003 είναι διορισμένη στη δημόσια εκπαίδευση, διδάσκοντας ζωγραφική, σχέδιο και ιστορία τέχνης σε σχολεία της Λήμνου, της Πιερίας, της Σκιάθου, της Σαλαμίνας και της Αθήνας.

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος από το 2001.